Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Огласна табла школе Самаила

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ 8. РАЗРЕДА - ЗАВРШНИ ИСПИТ 

У прилогу се налази календар активности за упис ученика,  конкурс за упис ученика као и Правилник за упис ученика у средњу школу које можете преузети кликом на следеће линкове.

Календар активности за упис у средњу школу

Конкурс за упис ученика у средњу школу 
Правилник за упис у средњу школу  Конкурсна документацијаКонкурсна документација

                                               

Обавештење за ученике 8. разреда који полажу пробни завршни испит у школској 2018/2019. години

Обавештење можете погледати овде.

Ученици полажу пробни завршни испит у петак и суботу 12. и 13.  априла 2019. године  у ОШ ''Петар Николић'' Самаила по следећем распореду:

- Пробни завршни испит, математика тест 12.04.2019. године у 12,00 часова

- Пробни завршни испит, српски језик и комбиновани тест 13.04.2019. године

9:00 – тест из српског, односно матерњег језика и комбиновани тест у 11:30, са паузом од пола сата између два двосатна термина.

Прибор за рад

*за математику- графитна оловка,хемијска оловка,гумица, троугао, лењир и шестар

* за српски и комбиновани тест- графитна оловка, хемијска оловка и гумица

 

 

У Самаилима

09.04.2019. година

 

                       

 

                                                        Директор ,

                                                Милан Генчевић  

 

Упис у први разред

1. априла 2019.године почиње упис ученика у први разред.

Обавештење и потребну документацију можете погледати овде.

Право на бесплатне уџбенике

Обавештење за родитеље будућих првака

 

 Обавештење можете преузети овде.                                                                                                      

Конкурс за директора

Конкурс за директора можете погледати овде http://skolasamaila.edu.rs/data/documents/konkurs-direktor.docx

 

Семинар у Сарајеву

Регионалном семинару за предаваче са Западног Балкана (Подучавање историје Јевреја Балкана) је присуствовала наставница Зорица Шћепановић. Семинар је одржан у Сарајеву од 20. до 22. октобра и окупио је наставнике из Србије, БиХ, Хрватске, Македоније и Словеније. Групу из Србије је предводила Биљана Стојановић, координаторка образовања о Холокаусту у Србији и виша саветница у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Организатор је ЦЕНТРОПА (Централно европски центар за истраживање и документацију).Поред свакодневног рада, наставници су имали јединствену прилику да буду угошћени у Јеврејској општини, где је за њих била припремљена традиционална вечера. Присуствовали су отварању Центропине изложбе "Изгубљени Сефардски свијет Западног Балкана", која је отворена у Историјском музеју БиХ. Посетили су Гази Хусрев - бегову џамију, упознали се са радом Међурелигијског вијећа БиХ, обишли музеј Јевреја БиХ и Јеврејско гробље из 1630. године.

IСеминар у Сарајеву

"Комеморација поводом стрељања 1941. године

Чланови историјске секције су са наставницом Зорицом Шћепановић посетили Спомен гробље и тако одали пошту стрељанима између 15. и 20. октобра 1941. године.

Фотографије можете погедати на следећем линку: Посета Спомен гробљу

Фото: Бојана Миновић

 

Ученици седмих и осмих разреда у посети Народном музеју и Спомен гробљу

Ученици седмих и осмих разреда из Самаила и Ласца су са наставницом историје Зорицом Шћепановић 04. 10. посетили Народни музеј и Спомен гробље у Краљеву. 

На тај начин они се припремају за Дан сећања на стрељане краљевчане који су изгубили животе у периоду од 15. до 20 октобра 1941. Стрељање је извршила регуларна војска Вермахта у оквиру "мера одмазде" којима је било прописано да се за једног убијеног Немца стреља 100 Срба, а за једног рањеног 50. Пре ове посете ученици су се на часовима грађанског васпитања и на историјској секцији кроз низ радионица већ упознали са овом темом.

У Народном музеју ученици су имали прилику да погледају сталну поставку музеја. Кустошкиња Силвија Крејаковић им је посебно говорила о догађајима који су се догодили октобра 1941. у нашем граду. Том приликом су добили задатак да запамте бар једно име са списка стрељаних. Предочено им је да је музеј увек отворен за њих и да је улаз бесплатан за све ученике са територије Краљева.

На спомен гробљу посебно задовољство било је слушати и постављати питања историчару Војкану Трифуновићу чији је предмет интересовања локална историја. Уједно, он је и творац већ увелико познате ФБ странице "Непознато Краљево".

Само дан по посети Краљеву, ученици из Ласца су међу списковима стрељаних нашли и имена двојице мештана из села Ласца: Илић Владимир, рођен 1882. (трговац) и Томовић Милован, рођен 1887. (кафеџија). Истраживање о животима страдалих Лашчана је нов истраживачки задатак за ученике. 

Фотографије ове посете можете погледати на следећем линку: Посета Народном музеју и Спомен гробљу.

  Семинар "Холокауст као полазна тачка: поређење и размена".

 

Наставница Зорица Шћепановић је од 20-23. септембра била учесница семинара "Холокауст као полазна тачка: поређење и размена". Семинар је одржан у Нишу, у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању. Организатори су француска организација Мемориал де ла Схоа и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, са координаторком Биљаном Стојановић на челу. Семинар је отворио проф. др Марко Шуица са Филозофског факултета у Београду, а затим су уследила тродневна предавања и радионице са професорима: Милан Кољанин (Институт за савремену историју), Кристоф Тарикон (Мемориал де ла Схоа), Томислав Дулић (Упсала Универзитет), Горан Хутинец (Универзитет у Загребу), Милован Писари (Центар за истраживање и образовање о Холокаусту), Дубравка Стојановић (Филозофски факултет у Београду.Четрдесет наставника из Србије и Македоније су имали прилике да говоре о педагошким изазовима када је настава о Холокаусту у питању, да говоре о Холокаусту у некадашњој Југославији, Србији и Европи, да се баве темом "Југословенски ратни заробљеници у Норвешкој", "Геноцид над Србима у НДХ, "Геноцид над Ромима и Синтима", као и да кроје лекције за основну и средњу школу на тему "Холокауст". Такође, са стручним водичем посетили су логор "Црвени крст".

Сваки семинар о Холокаусту није само још једна историјска прича, већ и учење на које начине усвојена знања пренети ученицима. То је вечита тежња и рад на превенцији геноцида, вечита борба за бољу и праведнију садашњост и будућност.

 

Наставница историје Зорица Шћепановић, са групом професора историје из Србије била учесница семинара ЈАД ВАШЕМ-у, највећем центру о Холокаусту у Израелу

 

 

У периоду од 23.-31. јула, група наставника из Србије заједно са помоћником министра просвете, др. Александром Пајићем и Биљаном Стојановић из Сектора за међународну сарадњу и европске интеграције Министарства просвете, науке и технолошког развоја, су посетили Израел. Они су придружени групом из Републике Српске били учесници семинара у Јад Вашему, највећем центру за комеморацију, документовање, истраживање и учење о Холокаусту. Са њима је била и Зорица Шћепановић, наставница историје у основној школи "Петар Николић" из Самаила код Краљева.

 

Поред свакодневног учења у "Интернационалној школи" Јад Вашема која обучава наставнике из читавог света, наставници су уз стручне водиче обишли комплекс Јад Вашема. Ту су имали прилике да виде Алеју посвећену праведницима међу народима, нејеврејима који су ризиковали своје животе како би спасавали Јевреје. У име сваког од њих је у тој Алеји посађено по једно дрво. "Дворана сећања" садржи уклесана имена концентрационих логора Европе и гробницу са пепелом жртава, донешеним у Израел из логора смрти. Ту је и "Партизанска панорама", споменик партизанима и борцима против нациста, као и "Долина заједница" која представља спомен на 5000 јеврејских заједница у Европи које су уништене у Другом светском рату. Наставници су посебно обишли Музеј Холокауста са импозантним простором од девет галерија и "Дечији меморијал" који је посвећен страдању око милион и по јеврејске деце.

Мора се нагласити да целокупна идеја на којој се заснива Јад Вашем није смрт и уништење јеврејског народа, већ напротив, прославља се живот и победа живота над смрћу.

Такође, у Јад Вашему, наставници су имали част да разговарају са женом која је као мала девојчица преживела Холокауст у Македонији.

Између Јад Вашема и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, уз присуство наставника, потписан је Меморандум о разумавању и тако је озваничена сарадња започета 2008. године.

 

Осим Јад Вашема, наставници су имали прилику да посете Израелски музеј у Јерусалему који је један од водећих уметничких и археолошких музеја света. Са "Кумранским списима", "Светиштем књиге", макетом Јерусалемског храма и реконструкцијама синагога у природним величинама из Азије, Америке и Европе, вишечасовна посета музеју прерасте у право путовање кроз време. Са стручним водичем посетили су Стари град у Јерусалему, цркву Христовог гроба и Западни зид (код нас познатији као "Зид плача"), Назарет, Табгху, Капернаум и обалу реке Јордан. Неки су индивидуално посетили Тел Авив. Упознати су са израелском кухињом, а посебан доживљај за све био је Шабат у Јерусалему и посета синагоги  на Шабат.

 

Ово је веома важно и потпуно јединствено животно искуство за наставнице и наставнике из Србије и Републике Српске. Поред спремности да се обогаћени новим педагошким вештинама које им је пружио Јад Вашем, баве образовањем о Холокаусту, они шире једну велику причу, причу о изузетној земљи коју свако ко посети једном, жели да посети више пута.  

http://www.kraljevo.biz/kraljevacka-profesorka-istorije-na-seminaru-u-izraelu/

 

"Шта знаш о Црвеном крсту"

Ученици наше школе учествовали су у квизу "Шта знаш о црвеном крсту" при чему су показали изузетно знање, тако да су се пласирали у финале које ће бити организовано дана 12.05. 2017. године у просторијама Црвеног крста.

 

 

Радионице ученика 8. разреда

 "Хавер Србија" - непрофитна образовна организација је 26. априла била гост наше школе. Том приликом је координаторка програма за едукацију Мила Стојановић одржала две радионице за ученике осмих разреда.
Циљ радионица је био да подстакне ученике на размишљање о дискриминацији, да упозна ученике/це са животом Јевреја на нашим просторима пре Холокауста, као и да их упозна са детаљном анализом Анти - јеврејских закона. Радионице стимулишу ученике да увиде да је дискриминација заступљена у нашем друштву и данас и да јој се треба супротставити.

Учесници радионице-ученици 8. разреда наше школе

Обавештење за ученике 8. разреда који полажу пробни завршни испит у школској 2016/2017  години

Ученици полажу пробни завршни испит у петак и суботу 7 и 8  априла 2017. године  у ОШ ''Петар Николић'' Самаила по следећем распореду:

 - Пробни завршни испит, математика тест 07.04.2017. године у 12,00 часова

 - Пробни завршни испит, српски језик и комбиновани тест 08.04.2017. године

 српски језик у 9,00 часова до 11 часова

 комбиновани тест у 11часова и 30 минута до 13,30 часова

 Ученици треба да дођу у школу најкасније до:

 07.04.2017. године до 11часова и 30 минута

08.04.2017. године до 8 часова 30 минута

 Списак ученика који полажу пробни завршни испит сачињен је по азбучном реду. Ученик седи у просторији у којој полаже испит  на месту са редним бројем које одговара редном броју са збирног списка ученика.

 Ученик који полаже пробни завршни испит код себе мора да има оверену ђачку књижицу са залепљеном фотографијом.

 Прибор за рад

 *за математику- графитна оловка,хемијска оловка,гумица, троугао, лењир и шестар

 * за српски и комбиновани тест- графитна оловка, хемијска оловка и гумица

 Од личних ствари на испит ученик може унети само воду односно освежавајући напитак.

 

ОДРЖАНО ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ

„ШТА ЗНАШ О САОБРАЋАЈУ“

И ове године Ауто – мото савез Србије је по 45. пут организовао такмичење ученика основних школа „Шта знаш о саобраћају“ , које се одржава као званично такмичење Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а уз подршку Друштва наставника техничког образовања Србије и Министарства просвете науке и технолошког развоја, Министарства унутрашњих послова као и школа.

На окружном такмичењу „Шта знаш о саобраћају“ учествовали су ученици градова Краљево и Нови Пазар, као и општине Врњачка Бања и Рашка.

Представница наше школе била је ученица 5. разреда Анђела Коловић. Такмичење се састојало из теоријског дела - решавање саобраћајних тестова као и из практчног дела, а то је вожња бициклом на полигону спретности.

Екипа ученика из Краљева била је најуспешнија и заузела ја 1. место на такмичењу.

Ученица Анђела Коловић освојила је појединачно пето место.

 

Честитамо на постигнутом успеху!

ШТА ЗНАШ О САОБРАЋАЈУ

У суботу 12. априла 2014. године одржано је општинско такмичење „Шта знаш о саобраћају“. Такмичење је одржано у Основној школи „Димитрије Туцовић“ у Краљеву. Учествовало је укупно 88. ученика из једанаест Краљевачких школа међу којима је била и наша школа са следећим учесницима.

 

Група Б:        Михаило Стојанић

                      Анђела Коловић

                     Тамара Јоксимовић

                      Гојко Ракић

Група Ц:       Стефан Мирковић

                      Катарина Рамовић

                      Наташа Коларевић

                      Жељко Лешевић                    

На такмичењу ученици су показали солидно знање у познавању правила саобраћаја и заузели су екипно  шесто место, док је појединачно Анђела Коловић пласирана на окружно такмичење.


УПИС У ПРВИ РАЗРЕД ШКОЛЕ САМАИЛА

У први разред школске 2013/14. године уписују се деца рођена до краја фебруара 2007. године (узраст  од 6,5 до 7 година).
Могу се уписати и деца рођена од 1. 03. 2007 до 31. 08. 2007. године након  провере спремности за полазак у школу.

Упис првака у школу СамаилаТестирање деце обавља педагог школе Димић Лидија.

Упис обавља секретар школе: Пузовић Цеков Душица

За упис су потребна следећа документа:

  • Извод из матичне књиге рођених
  • Лекарска потврда
  • Уверење о завршеном предшколском програму
  • Потврда о пребивалишту
СРЕЋАН ПОЧЕТАК ШКОЛОВАЊА!